Νομικοί ειδικοί εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η οποία ουσιαστικά προτείνει τη κατάργηση του Ιταλικού νόμου κατά του ευγονικού προγεννητικού ελέγχου για έμβρυα που δημιουργήθηκαν μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης in vitro, σημειώνοντας ότι ίσως η απόφαση αποτελέσει δεδικασμένο για τη δημιουργία και κατοχύρωση «δικαιώματος στην ευγονική».
Τα μέλη του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφεραν στην απόφασή τους ότι η απαγόρευση της προεμφυτευτικής γενετικής διάγνωσης (PGD) εκ μέρους της Ιταλίας δεν έχει συνοχή υπό τις ρυθμίσεις των ισχύοντων νόμων που επιτρέπουν την έκτρωση για λόγους ευγονικής. Το δικαστήριο αποφάσισε να αποζημιώσει με 15.000 ευρώ το ζευγάρι που αποφάσισε να προβεί σε έκτρωση έπειτα από τη διάγνωση κυστικής ίνωσης στο μωρό τους..
Ιταλοί σχολιαστές σημείωσαν ότι η απόφαση του δικαστηρίου εμφανίζει μία προδιάθεση να γίνει αποδεκτή η ευγονική έκτρωση ως η καθιερωμένη νομική θέση. Το δικαστήριο, όπως ανέφερε ο βιολόγος και επιστήμονας βιοηθικής Enzo Pennetta, αποκάλυψε ουσιαστικά την προκατάληψη και μονομέρειά του αποφασίζοντας ότι η φιλονικία θα πρέπει να επιλυθεί με την αλλαγή του νόμου περί εξωσωματικής ούτως ώστε να συμπίπτει με τον νόμο περί έκτρωσης και όχι αντιστρόφως..
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Νομικής και Δικαιοσύνης παρενέβη στην υπόθεση καταθέτοντας γραπτές παρατηρήσεις. O Gregor Puppinck, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Νομικής και Δικαιοσύνης έγραψε ότι το δικαστήριο μόλις δημιούργησε ένα νέο «δικαίωμα».
Η απόφαση του δικαστηρίου ανέφερε ότι η “επιθυμία” να αποκτήσει το ζευγάρι ένα υγιές παιδί “στοιχειοθετεί στοιχείο της ιδιωτικής και οικογενειακής του ζωής και τίθεται υπό την προστασία του Άρθρου 8’’ της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Περί Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Κατά αυτόν τον τρόπο, ο νόμος που απαγορεύει την προεμφυτευτική γενετική διάγνωση δίδει στους αιτούντες την ιδιότητα των «θυμάτων» και παραβιάζει τα δικαιώματα τους – το οποίο σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συμπεριλαμβάνει και το δικαίωμα στην απόκτηση παιδιού που δεν πάσχει από την πάθηση στην οποία (οι γονείς) είναι φορείς...
Σημειώνουμε ότι – όπως και για άλλες σχετικές αποφάσεις σχετικά με δικαιώματα περί έκτρωσης που έχουμε κάνει λόγο εδώ στο pentapostagma.gr – η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λαμβάνει δύο μέτρα και σταθμά: προστατεύονται μόνο τα δικαιώματα των γονέων αλλά αμελείται επιμελώς νομικά αλλά εγκληματικά το δικαίωμα στη ζωή του αγέννητου μωρού.
Σχετικά με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ο Puppinck έγραψε ότι όλα αυτά σημαίνουν ότι το δικαστήριο διακήρυξε ότι η επιθυμία απόκτησης παιδιού που είναι απαλλαγμένο από την ασθένεια στοιχειοθετεί ένα δικαίωμα, το οποίο επιβάλλει υποχρεώσεις προς το Κράτος.”
Η συγκεκριμένη απόφαση δημιουργεί με μεγάλη αποτελεσματικότητα ένα δικαίωμα ‘στην μη-μετάδοση κακών γονιδίων, ένα δικαίωμα (δηλαδή) στην ευγονική.”
pentapostagma.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου