Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μεταποιεί το τιμημένο ράσο σε πολιτικό πανωφόρι ή κομματικό κουρελόπανο

Αντί προοιμίου
(Αφιερωμένο ειδικά στον μητροπολιτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο)

Στις 8 Οκτωβρίου του 1919 ο Άγιος Τύχων ο Πατριάρχης Μόσχας απηύθυνε στους κληρικούς της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Μήνυμα, στο οποίο τους καλούσε να μην αναμιγνύονται στον πολιτικό αγώνα και συγκεκριμένα τους υπέδειξε ότι οι υπηρέτες της Εκκλησίας «λόγω του αξιώματός τους πρέπει να είναι υπεράνω και εκτός κάθε πολιτικού συμφέροντος, επιπλέον πρέπει να μη λησμονούν τους ιερούς κανόνες της Αγίας Εκκλησίας, σύμφωνα με τους οποίους δεν επιτρέπεται η ανάμειξη στον πολιτικό βίο της χώρας, η συμμετοχή σε οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα και ακόμα περισσότερο στο να μετατρέπουν τις λατρευτικές τελετές και ιεροπραξίες σε όργανα πολιτικών εκδηλώσεων».
πηγή

Τα λόγια αυτά δεν βγήκαν απο το στόμα κάποιου "τυχαίου" , αλλά από το στόμα ενός σύγχρονου Αγίου Ιεράρχη της Εκκλησίας μας ο οποίος μάλιστα επειδή ακριβώς ήταν "εις τύπον και τόπον Χριστού" δεν πολιτεύθηκε , ούτε έκανε πολιτική προπαγάνδα,και για αυτό επιτίμισε τις αντιχριστιανικές και αντιεκκλησιαστικές πράξεις του Σοβιετικού καθεστώτος, το οποίο τον καταδίκασε αρχικά σε θάνατο. Ωστόσο επειδή το καθεστώς δεν ήθελε να κάνει μάρτυρα τον πατριάρχη Μόσχας, δεν τον εκτελεί και τον Μάϊο του 1922 τον συλλαμβάνει και τον φυλακίζει, ενώ μετά απο ένα χρόνο και εξ αιτίας της βαρειάς ασθένειάς του τον θέτει σε ασφυκτικό περιορισμό εντός της Ιεράς Μονής του Ντονσκόϊ.Μετά απο δύο χρόνια ο "ελεύθερος" πλην "πολιορκημένος" Άγιος Τύχων παρέδωσε ειρηνικά το πνεύμα του στην Κεφαλή της Εκκλησίας τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό.

Αυτά βέβαια σε μερικούς κληρικούς θα φαίνονται "ψιλά γράμματα" καθώς στην προσπάθειά τους να σταθούν "εις τόπον" πολιτικάντηδων και "τύπον" πολιτικών αρχών και διακηρύξεων, ξεστράτισαν άλλος προς τον ΣΥΡΙΖΑ , άλλος προς την Χρυσή Αυγή παριστάνοντας είτε τους "εκσυγχρονιστές" είτε τους "καθαριστές" της εκκλησίας.


Ανάμεσα σε εκείνους που δεν δίνουν σημασία σε αυτά τα "ψιλά γράμματα" του Αγίου Τύχωνος , αλλά ούτε και στα "χοντρά" και ευδιάκριτα γράμματα των Ιερών Κανόνων, είναι και ο μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων κ.Αμβρόσιος, ο οποίος για μία ακόμη φορά προχώρησε στην "μίξη των αμίκτων".

Χθες στην εξόδιο ακολουθία του εκ των πραξικοπηματιών και γνωστού στο πανελλήνιο για την εν ψυχρώ δολοφονία του 20 χρονου φοιτητή Μυρογιάννη, Ν. Ντερτιλή, ο κ. Αμβρόσιος έβγαλε έναν επικήδειο λόγο που μόνο λόγο ιεράρχη δεν θύμιζε.
Επρόκειτο για ένα εμπρηστικό χουντικό παραλήρημα, που επισκίασε ακόμα και τον επικήδειο του αρχιβασανιστή του ΕΑΤ- ΕΣΑ Θεοφιλογιαννάκου, ο οποίος όπως οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής , ο αντιπρόεδρος του ΛΑΟΣ και κάμποσοι κουμπουροφόροι νοσταλγοί της χούντας, πήγαν για να τιμήσουν τον εκλιπόντα "σύντροφό" τους.


"Ήλθα για να τιμήσω έναν ήρωα που αποτελεί πρότυπο γενεών...έναν Έλληνα που υπηρέτησε τα ιδανικά της Ελλάδας και της ελευθερίας... εγώ μιλάω σαν παπάς και σαν Έλληνας ... αλλά όταν ο στρατηγός λέει να μου ζητήσει η ελληνική πολιτεία συγνώμην, δίνει μία γροθιά στην ελληνική κατάσταση στην πραγματικότητα σήμερα , που δεν έχουμε δημοκρατία έχουμε μια παραποιημένη δημοκρατία,που μπορεί όλοι οι άλλοι να λένε τα αισθήματά τους αλλά όποιοι είναι Έλληνες είναι αποδιοπομπαίοι, αυτό είναι το πρόβλημα της εποχής μας....Η ελλάδα τρώει σαν τον Κρόνο τα παιδιά της.Ο Σωκράτης τελείωσε τη ζωή του με κώνειο, ο Κολοκοτρώνης στη φυλακή και ο στρατηγός Ντερτιλής χωρίς να μπορεί να πάει να μετασχει στην κηδεία του παιδιού του..."Αυτός λοιπόν που τον περασμένο Οκτώβριο θεωρούσε την νεοναζιστική - αποκρυφιστική "Χρυσή Αυγή" ως "γλυκειά ελπίδα" και πρίν λίγες ημέρες έγραφε διθυράμβους υπέρ του αρχισυμμορίτη Λαυρεντιάδη,για χάρη του οποίου ο Βενιζέλος μας φόρτωσε με 850 εκατομμύρια ευρώ φόρους (τα κλεμένα απο την Proton Bank),είναι εκείνος ο οποίος υπερβαίνοντας όχι μόνο την ποιμαντική του αποστολή και εξουσία αλλά ακόμα και την κοινή λογική και την ιστορική αλήθεια, παρομοίασε τον επίορκο πρώην στρατηγό και καταδικασμένο για δολοφονία, με τον αγωνιστή του έθνους Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, ο οποίος αν ζούσε σίγουρα θα του υπενθύμιζε ότι αγωνίστηκε "πρώτα δια την πίστιν του Χριστού την Αγίαν και μετά δια της πατρίδος την ελευθερίαν".Κάτι που κατά τον εθνικοσοσιαλισμό και τις "διδαχές" της χρυσαυγίτικης ντόπιας εκδοχής του είναι απαράδεκτο.
H προτροπή - εντολή του αρχηγού της Χρυσής Αυγής δια στόματος Περικλή Γιαννόπουλου ( βλ. Ν.Μιχαλολιάκου "Περικλής Γιαννόπουλος ο Απολώνιος λόγος") είναι σαφής προς όλους:

"Πας Παπάς αισθανόμενος ότι είνε Πρώτα Χριστιανός και Δεύτερα Έλλην ΞΟΥΡΑΦΙΣΘΗΤΩ "Ευτυχώς που ο Καλαβρύτων δεν έκανε αναφορά σε αυτήν την δήλωση του αείμνηστου Γέρου του Μωρηά, αλλιώς δεν ξέρω αν θα έμπαιναν στον πειρασμό οι παριστάμενοι βουλευτές της "γλυκειάς ελπίδας" να εφαρμόσουν την εντολή του αρχηγού τους.

Τελειώνοντας θα θέλαμε να θυμίσουμε στον μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων αλλά και σε κάθε Ιεράρχη Ιερέα και λαϊκό που τυχόν παρασύρθηκε απο τα θολά κηρύγματα της Χρυσής Αυγής τον "Όρο καταδίκης του φυλετισμού" που όρισε η Μεγάλη Σύνοδος των Πατριαρχών και Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησίων το 1872:

«Αποκηρύττομεν κατακρίνοντες και καταδικάζοντες τον φυλετισμόν, τουτέστιν ταςφυλετικάς διακρίσεις και τας εθνικάς έρεις και ζήλους και διχοστασίας εν τη του Χριστού Εκκλησία... Τους παραδεχομένους τον τοιούτον φυλετισμόν και επ' αυτώ τολμώντας παραπηγνύναι καινοφανείς φυλετικάς παρασυναγωγάς κηρύττομεν, συνωδά τοις Ιεροίς Κανόσιν, αλλοτρίους της μιας Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας, και αυτό δη τούτο ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΟΥΣ».

πηγή: http://klassikoperiptosi.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου