Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

ΝΕΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ: Πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρίες θέτουν σε τεράστιο κίνδυνο την υγεία των φτωχών

Antiretrovial drugs to suppress the replication of HIV
Η Ινδία κατασκευάζει φτηνά φάρμακα για φτωχούς ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Πλέον, η Ε.Ε, φαρμακευτικές εταιρίες και πιο πρόσφατα και οι Η.Π.Α. πιέζουν το ‘φαρμακείο του αναπτυσσόμενου κόσμου’ να αλλάξει πορεία δράσης...

Η Ινδία πολύ συχνά καλείται και ως το φαρμακείο για τον αναπτυσσόμενο κόσμο, καθώς περισσότερο από το 50% της ετήσιας παραγωγής γενόσημων φαρμάκων ύψους 10 δις. δολαρίων εξάγεται.


Όμως η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία η οποία στηρίζει το ρόλο της Ινδίας ως παγκόσμια φαρμακευτική ‘δύναμη’ αναμένεται να πληγεί έντονα μέσω της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου (FTA) η οποία προτείνει η Ε.Ε. προς την Ινδία.

Σύμφωνα μέ αρθρο του guardian.co.uk[1,2] και που σας παρουσιάζει το pentapostagma.gr η Ε.Ε. μέσω της συγκεκριμένης συμφωνίας επιδιώκει να αποτρέψει τις εταιρίες γενόσημων φαρμάκων της Ινδίας από το να φτιάχνουν φάρμακα σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές – και που στοχεύουν στην εξυπηρέτηση των αναγκών των πλέον φτωχών πληθυσμών - υπό τη πρόφαση και τη δικαστική απαίτηση κατοχύρωσης δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας από τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρίες κολοσσούς.

Έτσι, στα μετέπειτα στάδια των διαπραγματεύεσων σχετικά με την εν λόγω συμφωνία, η Ε.Ε. καλεί να εφαρμοστούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας τα οποία όμως υπερβαίνουν κατα πολύ τις υποχρεώσεις της Ινδίας ως μέλος τους Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου.

Κατά αυτόν τον τρόπο, αν η συγκεκριμένη συμφωνία ‘ελεύθερου εμπορίου’ επικυρωθεί, τότε θα είναι αδύνατον πλέον για τους κατασκευαστές γενόσημων φαρμάκων να συνεχίσουν υπό την παρούσα δομή τους.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει η εισαγωγή φθηνότερων φαρμάκων στην Ινδία και σε άλλες φτωχές χώρες του κόσμου, εν μέσω της συγκυρίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που έχει ήδη οδηγήσει στην συμπίεση της διανομής φαρμάκων που σώζουν ζωές, σε όλο τον κόσμο.

Ενώ τα δυτικά μέσα ενημέρωσης είχαν άγνοια (;!!) ή δεν κάλυψαν εσκεμμένα το ζήτημα, χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους του Δελχί κατά των άδικών όρων της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου Ε.Ε. – Ινδίας.


Τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας φαίνεται ότι έχουν το προβάδισμα και όχι εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές. Σύμφωνα με δημοσίευμα που έψαξε το pentapostagma.gr στο διαδίκτυο, η πολυεθνική φαρμακευτική-κολοσσός Novartis διεκδικεί δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για ένα τροποποιημένο αντικαρκινικό φάρμακο, και είναι σίγουρο ότι κινεί τα νήματα πίσω από την ‘πρωτοβουλία’ της Ε.Ε. και ασκεί πίεση για την επίτευξη της συμφωνίας ελεύθερου (μήπως εννοούν μονοπωλιακού;;) εμπορίου.

Η Ε.Ε. και οι Η.Π.Α δείχνουν για μία ακόμη φορά ότι αποτελούν υψηλά ιστάμενα πιόνια των πολυεθνικών επιχειρήσεων του κόσμου...

[1] , [2]



ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2012/08/blog-post_653.html#ixzz22aLm6x62

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου