Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Τηλεγράφημα του Wikileaks αποκαλύπτει σχέδιο του ΝΑΤΟ για επίθεση εναντίον της Ρωσίας

Του Luis Britto Garcia
Pravda
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους
Ένα από τα πρώτα τηλεγραφήματα που διέρρευσαν από το Wikileaks φέρει την υπογραφή της επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χίλαρι Κλίντον
"Το σχέδιο είναι μυστικό", τόνιζε στο μήνυμά της η Κλίντον προς τους επιτήδειους Αμερικανούς διπλωμάτες στο ΝΑΤΟ.

Η βρετανική εφημερίδα The Guardian δημοσίευσε εκείνο το τηλεγράφημα, το οποίο διέρρευσε μέσω της ιστοσελίδας WikiLeaks, που εκείνη τη φορά αφορούσε σε σχέδιο του ΝΑΤΟ για μια μαζική επίθεση στη Ρωσία. Το σχέδιο αυτό για έναν μεγάλης κλίμακας πόλεμο εναντίον των Ρώσων προβλέπει τη μετατόπιση εννέα μεγάλων στρατιωτικών βάσεων από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γερμανία και την Πολωνία. 
 
Σύμφωνα με την Guardian, η επίθεση αναμένεται να περιλαμβάνει τα λιμάνια της Γερμανίας και της Πολωνίας που θα χρησιμοποιηθούν για να δεχθούν δυνάμεις του ναυτικού από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.
Μέλη της ρωσικής κυβέρνησης διαμαρτυρήθηκαν τότε για το σχέδιο, καθώς συμπίπτει απόλυτα με όσα είχαν ήδη αποκαλυφθεί από το WikiLeaks μέσω της δημοσίευσης τηλεγραφημάτων μεταξύ πρεσβειών των ΗΠΑ και της αμερικανικής κυβέρνησης.
"Θα περιμένουμε να λάβουμε εγγυήσεις ότι τα σχέδια αυτά θα ακυρωθούν και ότι το ΝΑΤΟ δεν θεωρεί τη Ρωσία εχθρική χώρα", επιβεβαίωσε ο Ρώσος απεσταλμένος στο ΝΑΤΟ κατά την συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε λίγο αργότερα στη Λισαβόνα.
Σε ένα από τα τηλεγραφήματα που φέρουν την υπογραφή της ίδιας της επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χίλαρι Κλίντον, με ημερομηνία 26 Ιανουαρίου, και στάλθηκαν σε Αμερικανούς διπλωμάτες στο ΝΑΤΟ, τονίζεται ότι, σε ό,τι αφορά στο σχέδιο θα πρέπει να τηρηθεί αυστηρή και απόλυτη εχεμύθεια. 

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ακράδαντα ότι αυτό το σχέδιο δεν θα πρέπει να συζητηθεί δημόσια. Έχει χαρακτηριστεί ως "το πλέον απόρρητο σχέδιο του ΝΑΤΟ", αναφέρεται στο τηλεγράφημα.
"Οποιαδήποτε δημόσια συζήτηση για σχέδια έκτακτης ανάγκης θα μπορούσε να υπονομεύσει την στρατιωτική αξία τους", προσθέτει η Κλίντον, "επιτρέποντάς τους να εκθέσουν τα σχέδια του ΝΑΤΟ. Αυτό αποδυναμώνει όλους τους συμμάχους μας".

Η Κλίντον επίσης συνιστά στους Αμερικανούς διπλωμάτες να κάνουν διαψεύσεις στον Τύπο, σε περίπτωση διαρροής αυτών των πληροφοριών. Πρότεινε μάλιστα να γίνονται υπεκφυγές, όπως:
"Το ΝΑΤΟ δεν συζητά συγκεκριμένα σχέδιά του".
Οι πράκτορες καθοδηγούνται να δηλώνουν στα ΜΜΕ ότι"τα σχέδια του ΝΑΤΟ δεν στοχεύουν εναντίον καμιάς χώρας συγκεκριμένα".

Ο Ρώσος εκπρόσωπος στο ΝΑΤΟ, Ντμίτρι Ρογκόζιν, αμφισβήτησε ειδικά αυτό το τελευταίο μέρος του τηλεγραφήματος της Χίλαρι Κλίντον:
"Εναντίον ποιου άλλου θα μπορούσε να στοχεύει αυτό το σχέδιο; Εναντίον της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Γροιλανδίας, ή της Ισλανδίας; Εναντίον των πολικών αρκούδων ή μήπως εναντίον της ρωσικής αρκούδας";

Το ύφος της δήλωσης ήταν μεστό από ειρωνεία. Στέλεχος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, το οποίο ζήτησε από την Guardian να μην αποκαλύψει το όνομά του, μίλησε με περισσότερη αμεσότητα, λέγοντας:
"Αυτό το συγκεκριμένο έγγραφο, όπως και κάποια άλλα έγγραφα σόκαραν και προκάλεσαν πολλά ερωτηματικά".

Επιπλέον, στο δημοσίευμα της Guardian τονίζεται η έκπληξη του Ρώσου διπλωμάτη λόγω του γεγονότος ότι τα τηλεγραφήματα των Αμερικανών διπλωματών αντιμετωπίζουν το θέμα με απόλυτη ελαφρότητα, αφού, όπως δήλωσε ο Ρώσος...
..."δεν γίνεται καμιά αναφορά και δεν εκφράζεται καμιά ανησυχία σχετικά με τις δυνητικά καταστροφικές συνέπειες μιας τέτοιας ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων στον κόσμο".

Το πρόσχημα για το σχέδιο επίθεσης είναι η υπεράσπιση των νέων μελών του ΝΑΤΟ ανάμεσα στις χώρες της Βαλτικής, τα οποία όλως τυχαίως σχηματίζουν έναν κλοιό γύρω από τη Ρωσία. Οι χώρες αυτές είναι η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία. Στα τηλεγραφήματα υποδεικνύεται ότι "το σχέδιο που ήδη υπάρχει για την άμυνα της Πολωνίας θα πρέπει να επεκταθεί". Και είναι χαρακτηριστικό ότι, αντίθετα με τις επιδιώξεις των ΗΠΑ, οι οποίες εκδηλώθηκαν μέσω του σχεδίου της αντιπυραυλικής ασπίδας επί προεδρίας Μπους, οι Ρώσοι δεν ανέπτυξαν κανένα σχέδιο για ενίσχυση της αντιπυραυλικής τους άμυνας από επιθέσεις που τυχόν θα γίνουν από πολωνικό έδαφος ή από αλλού.
Σε τηλεγράφημα με ημερομηνία Οκτωβρίου του 2009, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Άιβο Ντάαλντερ, αναφέρει ότι τόσο η Χίλαρι Κλίντον όσο και ο Πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην ανάπτυξη του στρατιωτικού αυτού σχεδίου κατά της Ρωσίας.
Ο Ντάαλντερ στο σημείωμά του προτείνει να μην διασαφηνιστεί εάν ή όχι η Ρωσία θα είναι πιθανός στόχος, αλλά αντ' αυτού να υιοθετηθεί ένα "γενικό σχέδιο" το οποίο θα προβλέπει τη μετακίνηση στρατευμάτων στις χώρες της Βαλτικής, ενώ δεν αναφέρει εναντίον ποιών θα πορευθούν αυτά τα στρατεύματα - σε περίπτωση που το περιεχόμενο του εγγράφου διαρρεύσει - ώστε να μην προκληθούν προβλήματα με τη Μόσχα.
Δεν είναι να απορεί κανείς, επομένως, για το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, Ρογκόζιν, έκανε την εξής δήλωση:
"Αν πρόκειται να βγει κανείς για κυνήγι λαγών, τι τον χρειάζεται τον εξοπλισμό για κυνήγι αρκούδας";
Πηγή: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου