Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Έξυπνο χάπι με RFID μικροτσίπ.


Το πρώτο «έξυπνο» χάπι με ενσωματωμένο μικροτσίπ σκοπεύει να κυκλοφορήσει στην αγορά η φαρμακοβιομηχανία Novartis AG, η οποία αναμένει την άδεια κυκλοφορίας από τις αρμόδιες αρχές.
Το φάρμακο για το οποίο έχει ζητηθεί έγκριση από την εταιρεία χορηγείται στους ασθενείς που έχουν δεχθεί μόσχευμα προκειμένου να μην το απορρίψουν.


Σύμφωνα με τον Τρεβόρ Μουντέλ, επικεφαλής του Τμήματος Ανάπτυξης, η συγκεκριμένη ιδέα μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλά άλλα φάρμακα.


Το μικροτσίπ ενεργοποιείται από τα υγρά του στομάχου και αποστέλλει πληροφορίες σε ένα μικρό επίθεμα που βρίσκεται κολλημένο στο δέρμα του ασθενούς, από το οποίο τα δεδομένα μεταδίδονται σε κάποιο smartphone ή φτάνουν στο γιατρό μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.


Όπως εξηγεί ο Μουντέλ, η αρχική ιδέα ήταν το έξυπνο χάπι να διασφαλίζει ότι ο ασθενής έλαβε το φάρμακο στη σωστή δόση και στο σωστό χρόνο. Σε μακροπρόθεσμη βάση, όμως, ελπίζει οι δυνατότητες του έξυπνου χαπιού να διευρυνθούν ούτως ώστε το χάπι να μετρά από τους παλμούς της καρδιάς έως τη θερμοκρασία του σώματος, καθώς και τη σωστή δράση των φαρμάκων.




Αναδημοσίευση από : http://anavaseis.blogspot.com/2010/11/rfid.html


Πηγή : http://www.reuters.com/article/2010/11/08/us-summit-novartis-proteus-idUSTRE6A754720101108


Eρευνητές από το Πανεπιστήμιο της Florida των HΠA συνδύασαν RFID μικροτσίπ και τυπωμένες κεραίες νανοσωματιδίων με σκοπό την κατασκευή χαπιών, τα οποία επικοινωνούν με κινητά τηλέφωνα ή φορητούς υπολογιστές, ώστε να ενημερώνουν τους γιατρούς, αν οι ασθενείς λαμβάνουν τα φάρμακά τους.


Oι εφευρέτες ελπίζουν ότι αυτό το τεχνολογικό τους επίτευγμα, το οποίο βρίσκεται ακόμη σε στάδιο πρωτοτύπου, θα έχει εμπορική εφαρμογή για ένα φάσμα φαρμάκων σε κλινικές δοκιμές και στη θεραπεία ασθενών με χρόνιες ασθένειες, στις οποίες είναι απαραίτητο οι δόσεις να λαμβάνονται και μάλιστα εγκαίρως.
Tο χάπι είναι μία λευκή κάψουλα με ενσωματωμένο μικροτσίπ και με μία κεραία τυπωμένη στο εξωτερικό του με μελάνι, που περιέχει νανοσωματίδια αργύρου. Mία συσκευή, που φορά ο ασθενής, ενεργοποιεί το μικροτσίπ μέσω ηλεκτρικών «ριπών» χαμηλής τάσης. Tο σήμα του τσιπ επιβεβαιώνει ότι το χάπι βρίσκεται στο στομάχι και η συσκευή στέλνει ένα σήμα ότι ο ασθενής κατάπιε το χάπι. Tα μηνύματα μπορούν να σταλούν προς κινητά τηλέφωνα ή φορητούς υπολογιστές, ενημερώνοντας τους γιατρούς ή τα μέλη της οικογένειας.
http://norfid.wordpress.com/2011/09/16/έξυπνο-χάπι-με-rfid-μικροτσίπ/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου