Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Συρία: Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί προάγγελος ξένης επέμβασης

Η Ρωσία είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για την απότομη όξυνση της κατάστασης γύρω από τη Συρία. Βλέπει μάλιστα, πολλές ενδείξεις που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι προετοιμάζουν τη διεθνή κοινή γνώμη για στρατιωτική επέμβαση. Οι τελευταίοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ το καταμαρτυρούν.

Στην ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντρ Λουκασέβιτς, αναφέρεται ότι Ρωσία ανησυχεί λόγω των ειδήσεων για αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ στη Συρία και γενικότερα εξαιτίας της ραγδαίας επιδείνωσης της κατάστασης στη χώρα, όπου εδώ και δύο χρόνια συνεχίζονται οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντικαθεστωτικών.
«Καταγράφουμε και αναλύουμε -αναφέρεται στην ανακοίνωση- όλα τα στοιχεία που αφορούν τις ιδιαίτερα ανησυχητικές αναφορές για αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ εναντίον στόχων τόσο στα προάστια της Δαμασκού όσο και εντός αυτής. Η περαιτέρω όξυνση της ένοπλης αντιπαράθεσης αυξάνει σημαντικά τους κινδύνους δημιουργίας εστιών έντασης, εκτός από εκείνη της Συρίας, και στον Λίβανο, καθώς και την πιθανότητα αποσταθεροποίησης της κατάστασης στα σύνορα Λιβάνου και Ισραήλ, η οποία προς το παρόν είναι σχετικά ήρεμη».
Νωρίτερα, τα ΜΜΕ είχαν μεταδώσει ότι η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ προέβη σε μια σειρά από πλήγματα σε στρατηγικούς στόχους στη Συρία, στους οποίους περιλαμβάνονταν αποθήκες πυρομαχικών, αντιαεροπορική βάση και επιστημονικό κέντρο του στρατού κοντά στη Δαμασκό. Ισραηλινές πηγές αναφέρουν ότι στόχος της επιχείρησης ήταν η καταστροφή ιρανικών πυραύλων υψηλής ακρίβειας, οι οποίοι προορίζονταν για την -αντιμαχόμενη το εβραϊκό κράτος- λιβανική σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ. Οι επιδρομές της ισραηλινής αεροπορίας αποτέλεσαν τη μεγαλύτερη ξένη επέμβαση στη διετή συριακή σύγκρουση, επισημαίνει η εφημερίδα Kommersant.
Χημικά όπλα από τους αντικαθεστωτικούς!
Το ρωσικό ΥΠΕΞ στέκεται επίσης στις πληροφορίες για χρήση χημικών όπλων στη Συρία και στην επιδείνωση τις τελευταίες ημέρες της αρνητικής ατμόσφαιρας γύρω από τα όσα συμβαίνουν στη Συρία. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «σε αρκετά αραβικά και άλλα διεθνή ΜΜΕ εμφανίστηκαν πολλές εικασίες όσον αφορά τη χρήση χημικών όπλων στην αντιπαράθεση μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των μαχητών της αντιπολίτευσης». Προηγουμένως, αμερικανοί εκπρόσωποι ισχυρίστηκαν ότι «είναι πιθανό αν και όχι πλήρως επιβεβαιωμένο ότι η κυβέρνηση της Συρίας χρησιμοποίησε το αέριο Σαρίν», μεταδίδει το πρακτορείο RBK. Τη βεβαιότητά του για χρήση χημικών όπλων από τους υποστηρικτές του Μπασάρ Άσαντ, εξέφρασε από την πλευρά του το Ισραήλ.
Ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ τόνισε ότι «υπό αυτές τις συνθήκες προκαλεί το ενδιαφέρον η ανακοίνωση του μέλους της ανεξάρτητης επιτροπής για τη διερεύνηση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία, Κάρλα ντελ Πόντε, η οποία επεσήμανε ότι οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ διαθέτουν στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν την πιθανή χρήση χημικών όπλων, και ειδικότερα του αερίου Σαρίν, από τους αντικαθεστωτικούς, και όχι από τον κυβερνητικό στρατό».
Ο κ. Λουκασέβιτς ανέφερε επίσης ότι «οι ενδείξεις προετοιμασίας της διεθνούς κοινής γνώμης για την έναρξη στρατιωτικής επέμβασης στην παρατεταμένη εσωτερική διένεξη στη Συρία» προκαλούν τη σοβαρή ανησυχία του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, και ζήτησε να δοθεί ένα τέλος στους πολιτικούς μύθους που καλλιεργούνται γύρω από αυτό το εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα.
Η Ρωσία επέστησε ξανά την προσοχή στην ανάγκη να τηρηθούν τα όσα συμφωνήθηκαν στη Γενεύη και εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή της σε τυχόν εξωτερική επέμβαση στη σύγκρουση στη Συρία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, «δεν πρέπει να επιτραπεί η διεθνοποίηση της εξαιρετικά επικίνδυνης και καταστροφικής εσωτερικής διένεξης στη Συρία. Η συνολική εικόνα υπαγορεύει την ανάγκη για αποφασιστικές προσπάθειες με σκοπό την ειρηνική διευθέτηση της κατάστασης στη Συρία».
Η ένοπλη αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση στη Συρία άρχισε στις 2 Μαρτίου του 2011 και εξακολουθεί μέχρι σήμερα. Η αντιπολίτευση απαιτεί την αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ Άσαντ, κατηγορώντας τον για εγκλήματα σε βάρος του άμαχου πληθυσμού. Η επίσημη Δαμασκός ισχυρίζεται ότι στη χώρα δρουν υπό το μανδύα δημοκρατικών συνθημάτων «συμμορίες ενόπλων τρομοκρατών», οι οποίες υποστηρίζονται από φανατικούς ισλαμιστές.
rbth.gr
http://www.antinews.gr/2013/05/07/215066/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου