Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Επεισόδια στο Λονδίνο σε διαδήλωση κατά της G8 Αστυνομικοί κινήθηκαν για να προσαγάγουν μια ομάδα περίπου 30 ως 50 διαδηλωτών


Αστυνομικοί ενεπλάκησαν σε αψιμαχίες με δεκάδες διαδηλωτές εναντίον των G8 και περικύκλωσαν ένα κτίριο όπου πραγματοποιούσαν συνάντηση διοργανωτές των κινητοποιήσεων ενόψει της προσεχούς συνόδου κορυφής των Οκτώ που θα γίνει στη Βρετανία την επόμενη εβδομάδα.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν όταν αστυνομικοί κινήθηκαν για να προσαγάγουν μια ομάδα περίπου 30 ως 50 διαδηλωτών, ντυμένων στα μαύρα, που χτυπούσαν τύμπανα και ηχούσαν σφυρίχτρες καθώς έκαναν πορεία στο Λονδίνο.

Η αστυνομία εισέβαλε σε κτίριο σε μικρή απόσταση από τη Ρίτζεντ Στριτ, έναν από τους πιο εμπορικούς δρόμους του Λονδίνου στο Σόχο, όπου η οργάνωση StopG8 πραγματοποιούσε συνάντηση πριν από τη διαδήλωση.

Πάνω από 100 αστυνομικοί σχημάτισαν κλοιό, παγιδεύοντας τους διαδηλωτές που συγκεντρώνονταν σε χώρο γύρω από τη Μπικ Στριτ, καθώς ελικόπτερα της αστυνομίας πετούσαν πάνω από τον χώρο και ενισχύσεις περίμεναν την εντολή να επέμβουν.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία ανέφερε ότι είχε ένταλμα έρευνας για τον χώρο και ότι «οι άνθρωποι που βρίσκονταν μέσα ήταν ελεύθεροι να φύγουν αλλά θα υποβληθούν σε σωματική έρευνα», ανέφερε η αστυνομία μέσω Twitter.

Ακτιβιστές, ορισμένοι με τα πρόσωπα καλυμμένα, κυμάτιζαν μαύρες, πράσινες και κόκκινες σημαίες κατά την διάρκεια της πορείας που έκαναν στην Οξφορντ Στριτ. Κρατούσαν πανό που έγραφαν «ούτε σύνορα, ούτε φυλακές, ούτε καπιταλισμός» και «ένας κοινός αγώνας».

Αναφέρθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια στην Οξφορντ Στριτ, και εικόνες που μεταδόθηκαν από τηλεοπτικά δίκτυα απεικόνιζαν αστυνομικούς να σέρνουν έναν διαδηλωτή στο έδαφος. Δημοσιογράφοι του Reuters μετέδωσαν ότι είδαν τουλάχιστον πέντε διαδηλωτές να προσάγονται κοντά στο Πικαντίλι Σέρκους.

Οι διαδηλωτές πραγματοποιούσαν ένα «Καρναβάλι Εναντίον του Καπιταλισμού» στο Λονδίνο κατά την έναρξη εβδομάδας κινητοποιήσεων πριν από τη σύνοδο της G8 σε στη Βόρεια Ιρλανδία.

Ορισμένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια του πλανήτη, ιδιωτικές εταιρείες συμμετοχών και τράπεζες έχουν ήδη προειδοποιήσει το προσωπικό τους να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο να υπάρξουν επεισόδια ύστερα από τέτοιες κινητοποιήσεις τα περασμένα χρόνια.

Τον Μάιο η οργάνωση StopG8 κυκλοφόρησε χάρτη στον οποίο αναγράφονταν 100 δυνητικοί στόχοι εναντίον των οποίων καλούνται να στραφούν οι διαδηλωτές: κεντρικά γραφεία χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τραπεζών, αμοιβαίων κεφαλαίων, τα γραφεία της αμυντικής βιομηχανίας ΒΑΕ Systems, γραφεία εταιρειών εξόρυξης και ενέργειας, συμπεριλαμβανόμενων των ArcelorMittal, BP κ.ά. εταιρειών, ιδίως του χρηματοοικονομικού τομέα, καθώς και πρεσβείες, όπως αυτή των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου