Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Οι ΗΠΑ θέλουν να φέρουν στην παγκόσμια αγορά τον πρώτο γενετικά τροποποιημένο σολομό



Οι ΗΠΑ θέλουν να φέρουν στην παγκόσμια αγορά το πρώτο γενετικά τροποποιημένο ψάρι: ένα μεταλλαγμένο σολομό που θα μπορούσε να εξαφανίσει ολόκληρους τους πληθυσμούς του σολομού και φυσικά να απειλεί την ανθρώπινη υγεία.

Αυτός ο νέος τεχνητός σολομός μεγαλώνει δύο φορές πιο γρήγορα από ότι οι φυσικοί, και ακόμη και οι επιστήμονες δεν μπορούν να προβλέψουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του στην υγεία μας. Οι ίδιες εταιρείες που δημιούργησαν αυτό το πλάσμα, μας λένε ότι είναι ασφαλές από διατροφική άποψη με βάση τις μελέτες που καταβάλλονται.



Η εταιρεία που κατασκευάζει τα ψάρια Φρανκενστάιν έχει αλλάξει το DNA του σολομού για να δημιουργήσει ένα ψάρι που μπορεί να μεγαλώσει με μια απίστευτη ταχύτητα μέσα σε μόλις ένα χρόνο. Όχι μόνο δεν γνωρίζουμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του στους καταναλωτές, αλλά αν κάποια δείγματα ή ακόμα και τα ωάρια τους, απελευθερωθούν στο φυσικό περιβάλλον, θα μπορούσαν να αποδεκατίσουν ολόκληρους πληθυσμούς από φυσικούς σολομούς. Και ακόμη χειρότερα, όταν διατεθεί προς πώληση θα είναι δύσκολο να διακριθεί από τον φυσικό σολομό και κατά συνέπεια θα είναι δύσκολο να αποφευχθεί.


Η βιομηχανία της βιοτεχνολογίας έχει δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για να πιέσει τις κυβερνήσεις για να εγκρίνει τα γεννετικά τροποποιημένα προιόντα τους . Το ψάρι Φρανκενστάιν είναι η επόμενη κότα που τους φέρει τα χρυσά αυγά και θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα σε άλλα δια-γονιδιακά ψάρια ή κρέατα.

Ευτυχώς, η νομοθεσία των ΗΠΑ αναγκάζει να εξετάσει το ενδεχόμενο της κοινής γνώμης πριν από την εφαρμογή μιας απόφασης αυτού του μεγέθους. Ένας αυξανόμενος αριθμός από οικολόγους καταναλωτές και αλιείς ζητούν από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην έγκριση αυτού του επικίνδυνου ψαριού.

Αποκάλυψη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου