Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

ΙΣΡΑΗΛ: Ένα απόλυτα διεφθαρμένο και «αποτυχημένο κράτος» (failed state)

Ας δούμε ποιό είναι το Ισραήλ: Το Ισραηλινό κράτος κατατάσσεται ανάμεσα στα πιο αδίστακτα κράτη του πλανήτη. Πληροί τις προϋποθέσεις για τη συμπερίληψη στα καθεστώτα κρατών απόλυτης απειλής για την παγκόσμια ειρήνη (rogue state status). 

Περιφρονεί τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, αδιαφορεί για την συμμόρφωση σε σημαντικές διεθνείς συνθήκες και παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο. 

Τα εγκλήματα που τελεί κατά της ανθρωπότητας μένουν ατιμώρητα καθώς οι σημαίνοντες παγκόσμιοι ηγέτες μένουν ενοχλητικά απαθείς. Είναι περιφρονητικό σε οποιονδήποτε δεν είναι Εβραίος. Οι Άραβες θεωρούνται για το Ισραηλινό κράτος ως υπάνθρωποι. O μιλιταρισμός, η επιθετικότητα και ο θεσμοθετημένος ρατσισμός αντικατοπτρίζουν τις επίσημες κρατικές πολιτικές.

Το Ισραήλ συγκαταλέγεται επίσης στα αποτυχημένα κράτη (failed states).
O διαχωρισμός των κοινωνικών ομάδων και οι ανισότητες αποτελούν επίσημη πολιτική. Το ένα πέμπτο του πληθυσμού θεωρείται ως απειλή για το «κράτος».

Η νεοφιλελεύθερη βαναυσότητα πλήττει τους περισσότερους Εβραίους. Οι Άραβες πολίτες, όμως, πλήττονται εντονότερα. Οι πλούσιοι και πανίσχυροι ελίτ κυβερνούν το Ισραήλ και ρυθμίζουν την οικονομία πρός ίδιον όφελος. Οι περισσότεροι πολίτες – η συντριπτική πλειονότητα τους - βγαίνουν «χαμένοι» στο άδικο αυτό παιχνίδι ισχύος.

Οι διεθνείς νόμοι και συνθήκες περιφρονούνται από το Ισραηλινό κράτος. Το καθεστώς ατιμωρησίας απέναντι στο Ισραήλ καθιστά το κράτος ελεύθερο να πράξει όπως θελήσει. Η παγκόσμια κοινή γνώμη αγνοείται, η δημοκρατία ενυπάρχει μόνο κατ’ όνομα και η υποκρισία αντικατοπτρίζει την επίσημη πολιτική.

Το Ισραήλ είναι ακατάλληλο ακόμη και για τη διαβίωση των πολιτών. Πολλοί Εβραίοι αποφασίζουν να φύγουν από τη χώρα, ενώ πολλοί ακόμη σκέπτονται να προβούν στην ίδια κίνηση. Η διαφθορά αντικατοπτρίζει την κοινωνική πραγματικότητα της Ισραηλινής κοινωνίας. Στις 26 Οκτωβρίου του 2010 η Haaretz είχε ως πρωτοσέλιδο τον εξής τίτλο το "Iσραήλ κατατάσσεται ανάμεσα στις πιό διεφθαρμένες χώρες του Δυτικού Κόσμου."

Εν συγκρίσει με τις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης το Ισραήλ βρισκόταν στην 22η θέση από τις συνολικά 33 χώρες μέλη του ΟΟΣΑ αναφορικά με τη διαφθορά του δημόσιου τομέα. {βάσει του δείκτη διαφθοράς (CPI) του Οργανισμού Διεθνούς Διαφάνειας το Ισραήλ βαθμολογείται σε 6,1 στα 10} ..

ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2012/12/failed-state.html#ixzz2EV1AURLb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου