Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Νόαμ Τσόμσκι: Η Λωρίδα της Γάζας είναι η μεγαλύτερη υπαίθρια φυλακή του κόσμου


«Ο αποκλεισμός είναι επίθεση κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Πρόκειται για συστηματική υποβάθμιση, ταπείνωση, απομόνωση και κατακερματισμό του παλαιστινιακού λαού».

Τα παραπάνω αναφέρονται σε κείμενο που συνέταξε ο Αμερικανός διανοούμενος-ακτιβιστής Νόαμ Τσόμσκι εν θερμώ, συγκλονισμένος από τη σωματική, ψυχική και κοινωνική κατάσταση των ανθρώπων που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας, αμέσως μετά από επίσκεψή του στην περιοχή, προσκεκλημένος στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου από το τοπικό Ισλαμικό Πανεπιστήμιο.

Το κείμενο διατέθηκε στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», στο οποίο ο καθηγητής σημειώνει πως «το 10% των παιδιών κάτω των πέντε ετών έχουν περιορισμένη ανάπτυξη εξαιτίας του υποσιτισμού», ενώ κάνει επίσης λόγο για «ευρέως διαδεδομένη αναιμία που αφορά περισσότερα από τα 2/3 των βρεφών, σχεδόν το 60% των μαθητών και το 1/3 των εγκύων».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Έθνους, ο καθηγητής Τσόμσκι θεωρεί πως η Γάζα «σκοπίμως διατηρείται εκτός ανάπτυξης», ενώ έχει όλες τις απαιτούμενες συνθήκες για να αποτελέσει μία από τις πιο «ευημερούσες περιοχές της Μεσογείου».

Πηγή: Νόαμ Τσόμσκι: Η Λωρίδα της Γάζας είναι η μεγαλύτερη υπαίθρια φυλακή του κόσμου | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/78245#ixzz2DELtaXGx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου