Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Μεταλλαγμένα: Κατάπιαν... αμάσητη τη γαλλική έρευνα για τον καρκίνο...!!

Η απόφαση της EFSA ήταν περισσότερο από αναμενόμενη, αφού η Ευρωπαϊκή Αρχή δεν θα μπορούσε να «αδειάσει» τον εαυτό της γνωμοδοτώντας ότι το 2003 είχε κάνει λάθος δίνοντας το πράσινο φως για την κυκλοφορία του µεταλλαγμένου καλαµποκιού...
και θεωρώντας ότι η διάθεση της γενετικά τροποποιηµένης ποικιλίας στην αγορά ως τροφίµου ή ζωοτροφής ή προς επεξεργασία «δεν αναµένεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων ή των ζώων ή στο περιβάλλον».
Έτσι η Αρχή που υποτίθεται ότι έχει την ευθύνη για την ασφάλεια τροφίµων στην Ευρώπη, έκρινε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να επανεξετάσει την προηγούµενη αξιολόγησή της. Χαρακτηριστικό της υποκρισίας που διέπει τη λειτουργία της EFSA είναι το γεγονός ότι το 2003 γνωµοδότησε θετικά για τη µεταλλαγµένη ποικιλία ΝΚ603, στηριζόµενη αποκλειστικά στα δεδοµένα δοκιµών που η ίδια εταιρεία παραγωγής, η Μοnsanto, είχε πραγµατοποιήσει και τα οποία θεωρούνται απόρρητα και δεν µπορούν να κοινοποιηθούν.


Επισηµαίνεται ότι η απόρριψη της έρευνας των Γάλλων από την EFSA για τη σύνδεση μεταλλαγμένων τροφών και καρκίνου "λύνει τα χέρια" της Κοµισιόν και για την ανανέωση της έγκρισης και του γενετικά τροποποιηµένου καλαµποκιού ΜΟΝ810 της Μοnsanto, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσπαθώντας να κρατήσει απλώς τα προσχήµατα, είχε αναβάλει την ανανέωση της έγκρισης µέχρι η Ευρωπαϊκή Αρχή να καταθέσει την αναφορά της για την έρευνα των Γάλλων επιστηµόνων.


Να σηµειωθεί ότι και το µεταλλαγµένο καλαµπόκι ΜΟΝ810 πήρε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίµων τον Ιούνιο του 2009, παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν, αφού για µια ακόµα φορά τα στελέχη της EFSA πήραν τις αποφάσεις τους στηριζόµενα σε γνωµοδοτήσεις της ίδιας της παραγωγού εταιρείας και όχι σε ανεξάρτητες επιστηµονικές έρευνες. [Πηγή peramatozoa.net]


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου