Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΤΖΕΝΤΑ 21: ΟΙ ΟΛΛΑΝΔΟΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΕΥΦΥΕΙΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΣΙΠΑΚΙ RFID

Η Ολλανδία χρησιμοποιεί πλέον ευφυείς κάδους που απαιτούν εισαγωγή ταυτότητας πριν να δεχτούν σκουπίδια,  και επιτρέπουν στο φορτηγό αποκομιδής να ξέρει πότε πρέπει να εκκενωθούν, δείχνοντας προς την ημέρα που όλοι θα πρέπει να πληρώνουμε για τα πράγματα που πετάμε.

Συνολικά 6.000 έξυπνα δοχεία έχουν αναπτυχθεί σε όλη την Ολλανδία, και η περιβαλλοντική διαχείριση των δεξαμενών πόρων έχει υπολογίσει ότι σε μια από τις σχετικές πόλεις (Γκρόνινγκεν) εξοικονομήθηκαν ακριβώς £72,000 κατά το πρώτο έτος της ανάπτυξής της, καθώς και μειώθηκε το αποτύπωμα άνθρακα κατά 18 τοις εκατό , αν και το Συμβούλιο φαίνεται να ενδιαφέρεται περισσότερο για τη μείωση των κλοπών των κάδων.


Οι κάδοι robo-έχουν μια συσκευή ανάγνωσης RFID στο καπάκι, και αυτό ανοίγει μόνο όταν παρουσιάζεται κάποια ταυτότητα. Η ποσότητα σκουπιδιών χρησιμοποιείται έπειτα για να υπολογίσει το λογαριασμό του πελάτη, αλλά τα πράγματα που πηγαίνουν στο σωρό ανακύκλωσης είναι ελεύθερα - έτσι το σχέδιο οδηγεί στην ανακύκλωση. Τα δοχεία ξέρουν επίσης πόσα σκουπίδια έχουν πεταχτεί, έτσι χρησιμοποιούν το ενσωματωμένο τηλέφωνό τους για να καλέσουν επάνω ένα φορτηγό πέρα από το δίκτυο GPRS της Vodafone όταν είναι πλήρη.

Η Vodafone και η διαχείριση των αποβλήτων που εφάρμοσαν το σύστημα, δίνουν έμφαση στην αποταμίευση άνθρακα και τα πράσινα πιστοποιητικά, αλλά το συμβούλιο ενδιαφέρεται για τη μειωμένη κλοπή, και τη δυνατότητα να αποφύγει τα κενά ανεπίσημα δοχεία που πολλαπλασιάζονταν σε ολόκληρη την πόλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου