Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Νέα Τάξη Πραγμάτων: Ξαναδιαβάζοντας τρία κλασσικά βιβλία

First edition cover
Τρία βιβλία των μέσων του 20ου αιώνα είναι εξαιρετικά επίκαιρα ακόμη και σήμερα καθώς διαθέτουν πολύ υψηλή προβλεπτική ικανότητα για την παγίδευση της ανθρωπότητας στην απόλυτη επιτήρηση και επιβολή της νέας τάξης πραγμάτων..
Έχει φθάσει η ώρα να μελετήσουμε αυτά τα τρία κλασικά  βιβλία με τους εξής τίτλους στην αγγλική γλώσσα: Brave New World (έτος έκδοσης 1932), 1984 (έτος έκδοσης 1949)  και Brave New World Revisited (έτος έκδοσης 1958).  Οι συγγραφείς των σημαντικών αυτών βιβλίων είναι αντίστοιχα ο Aldous Huxley, ο George Orwell και ο B.F. Skinner. 

Οι αναφορές και στα τρία αυτά βιβλία ξεδιπλώνονται στη σημερινή καθημερινή μας ζωή: από την κοινωνία της επιτήρησης , τη θετική και την αρνητική επιβολή, τον έλεγχο των μαζών, έως τη τρομοκρατία και τη τυραννία. 
Το ζήτημα που εγείρεται στις ημέρες μας είναι ο τρόπος με τον οποίο χειραγωγούμαστε – με πειθήνιο συμβιβασμό ή με ωμή βία;... 
Ανήκουμε τελικά στο 1% ή στο 99%; 

Αυτός ο διαχωρισμός είναι μία υπεραπλούστευση σύμφωνα με τις περίπλοκες και αναλυτικές υποκατηγορίες που περιέγραψε ο Huxley
Η μόνη παρέκκλιση από τις προβλέψεις  του Huxley είναι ότι παρόλη την σαφώς κατευθυνόμενη «σεξουαλική επανάσταση» η αναπαραγωγή του ανθρώπινου είδους έχει «επιβιώσει» (σ.σ. pentapostagma.gr ήταν ένα αρκετά δυστοπικό σενάριο ώστε να πραγματοποιηθεί...) 
Ο Orwell προέβλεψε ότι η τιμωρία θα αποτελέσει στο μέλλον ένα πολύ πιο επικρατές πολιτικό εργαλείο επιβολής από τον πειθήνιο συμβιβασμό. 
Αν και πρωταρχικά μπορεί να τείνουμε προς αυτό το συμπέρασμα, η δύναμη της διαφήμισης και η συνεπακόλουθη έννοια του καταναλωτισμού, όπως προέβλεψε ο Huxley, μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την «ομογενοποίηση» των συμπεριφορών σε συνθήκες σχετικής ειρήνης.. 
Σε ποιό σημείο ακριβώς βρισκόμαστε σήμερα; Τα τρία κλασσικά αυτά βιβλία ίσως μας βοηθήσουν να λύσουμε έστω και ένα μικρό μέρος αυτού του μυστηρίου...

pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου