Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Big Brother: Το FBI πληρώνει $1 δισ. για νέο σύστημα αναγνώρισης/ταυτοποίησης προσώπου σε δημόσιους χώρους…

Η κατάσταση με το θέμα της προστασίας προσωπικών δεδομένων έχει αρχίσει να ξεφεύγει στις ΗΠΑ, καθώς η Αμερικανική κυβέρνηση αναβαθμίζει την εθνική βάση δεδομένων για αποτυπώματα και το FBI θα προσθέσει τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.


Συγκεκριμένα, θα δώσει $1 δισ. για το πρόγραμμα Next Generation Identification (NGI), το οποίο περιλαμβάνει βιομετρικά στοιχεία όπως αναλύσεις DNA, σαρώσεις ίριδας και αναγνώριση φωνής.




Ήδη αρκετές πολιτείες συμφώνησαν να προσθέσουν αυτά τα στοιχεία στις φωτογραφίες που μοιράζονται με το FBI και αναμένεται ότι το νέο σύστημα αναγνώρισης θα είναι έτοιμο το 2014. 

Έτσι, το FBI θα μπορεί να αναγνωρίσει το πρόσωπο ενός ύποπτου μέσα σε πλήθος, είτε από υλικό που προέρχεται από κάμερες ασφαλείας, είτε από φωτογραφίες που ανεβαίνουν στο Internet, και θα προσπαθεί με τη χρήση ενός αλγόριθμου να πετύχει ταυτοποίηση με την εθνική βάση δεδομένων.


Θεωρητικά, μια τέτοια τεχνολογία θα δώσει ακόμα μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας στην αναζήτηση εγκληματιών, αλλά ήδη εκφράζονται ανησυχίες για το “φακέλωμα” πολιτών με καθαρό ποινικό μητρώο και τη διενέργεια ερευνών χωρίς κανένα ένταλμα, επειδή μπορεί να ταιριάζουν στο προφίλ κάποιου εγκληματία.


Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα New Scientist, ο εκπρόσωπος του FBI, Jerome Pender, κατάφερε να πείσει το Κονγκρέσο ότι η βάση δεδομένων θα περιλαμβάνει φωτογραφίες και βιομετρικά στοιχεία μόνο για γνωστούς εγκληματίες, αλλά δεν ξεκαθαρίζεται επίσημα από το NGI ότι δεν θα “τρέχει” παράλληλα και για τους υπόλοιπους πολίτες.


Σε ό,τι αφορά τους αλγόριθμους που χρησιμοποιεί το σύστημα για την ταυτοποίηση, οι δοκιμές που έγιναν το 2010 έδειξαν ότι μπορούν να ταυτοποιήσουν 1 ύποπτο μέσα από 1.6 εκατ. φωτογραφίες της βάσης δεδομένων με επιτυχία 92%.
 



http://www.katohika.gr/2012/09/big-brother-fbi-1.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου