Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Κραυγή αγωνίας από τους Έλληνες Χριστιανούς της Συρίας, Τι μεταδίδουν, πόσο κινδυνεύουν


“Κραυγή αγωνίας” από τους Ορθόδοξους Χριστιανούς της Συρίας, αλλά και από την ελληνική κοινότητα στο Χαλέπι.
Η ενημέρωση της Ι.Μ. Χαλεπίου για τα γεγονότα στην Συρία, που έφθασε στο Πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων, Ρομφαία, είναι άκρως αποκαλυπτική αλλά και ανησυχητική:
“Ο ποιμενάρχης, ο ιερός κλήρος, και ο ευσεβής λαός της Ιεράς Μητρόπολης Χαλεπίου, Βεροίας και Αλεξανδρέττας, εκφράζουν τις θερμότατες ευχαριστίες τους προς τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς, Ιερές Μονές, Σεβαστούς Πατέρες, Καθηγητές, Επισήμους, και όλους τους Φίλους, οι οποίοι επικοινώνησαν, ή προσπάθησαν να επικοινωνήσουν, για να μεταδώσουν μήνυμα ελπίδας, παρηγοριάς, και ενότητας στις δύσκολες συνθήκες που περνάει η πόλη του Χαλεπίου.
Και λόγω της διακοπής των μέσων επικοινωνίας θα θέλαμε μέσω αυτής της ιστοσελίδας να τους εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας, αλλά και να τους ενημερώσουμε για την κατάσταση και την πορεία του ποιμαντικού έργου στην πόλη του Χαλεπίου.
1. 1.Η κατάσταση στην Πόλη:
Δύο μήνες έχουν περάσει και ακόμα αυξάνεται η ένταση των ένοπλων συγκρούσεων, οι οποίες, μέχρι πρόσφατα, επικεντρώνονταν μακριά από το κέντρο της Πόλης και τις χριστιανικές συνοικίες.
1. 2.Οι Δυσκολίες:
• Οι διακοπές των βασικών υπηρεσιών, όπως του ρεύματος και του νερού.
• Η έλλειψη υλικών και τροφίμων.
• Η ανεργία και η ολική παύση εργασίας στην Πόλη για δύο μήνες.
3.Το Ποιμαντικό έργο:
• 40% των οικογενειών, ειδικά οι εύπορες, μετανάστευσαν σε άλλες πόλεις της Συρίας ή του Εξωτερικού.
• Τα περισσότερα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας του Χαλεπίου, η οποία είναι η μεγαλύτερη των πόλεων της Συρίας, δεν εγκατέλειψαν την Πόλη και μένουν υπό την ποιμαντική, πνευματική και υλική, φροντίδα και συμπαράσταση της Μητρόπολης. Δεν έχει σημειωθεί καμία περίπτωση τραυματισμού ή υλικής ζημιάς ανάμεσά τους.
• Όλοι οι πατέρες και οι κληρικοί της Μητρόπολης αφοσιώθηκαν στην εξυπηρέτηση των αναγκών όσων οικογενειών έμειναν στην Πόλη και στην ενίσχυσή τους πνευματικά.
• Έκλεισαν 3 Ναοί της Μητρόπολης σε περιοχές της Πόλης όπου η πρόσβαση κατέστη αδύνατη, αλλά οι 3 Ναοί δεν υπέστησαν μεγάλες ζημιές.
• 2 Ναοί παρέμειναν ανοιχτοί για την εξυπηρέτηση του ποιμνίου. Η παρουσία των πιστών είναι αρκετά καλή στις ακολουθίες, ελαφρώς λιγότερη από το κανονικό παρά τις επικίνδυνες συνθήκες και τις δυσκολίες της κίνησης στους δρόμους, γιατί βρίσκουν στην Εκκλησία την μόνη παρηγοριά και ελπίδα.
• Πρόσφατα η ένοπλες συγκρούσεις έφτασαν και στη χριστιανική, κατά πλειοψηφία, συνοικία του “Μιντάν”. 2000 χριστιανικές οικογένειες εκτοπίστηκαν, 300 από αυτές είναι ορθόδοξες οικογένειες. 70 Ορθόδοξες οικογένειες κατέφυγαν στην Μητρόπολη και μένουν στις αίθουσες των ιερών ναών και στα μοναστήρια, τους φροντίζει η Μητρόπολη, τους προσφέρει όλες τις ιατρικές υπηρεσίες, και καλύπτει τις ανάγκες τους.
• Η Ι. Μ. Χαλεπίου συνέστησε μόνιμη Επιτροπή Αρωγής η οποία διευθύνει τρία κέντρα στους ναούς της Μητρόπολης τα οποία προσφέρουν ιατρική περίθαλψη, τρόφιμα, και καταφύγιο για όλους τους πρόσφυγες ανεξάρτητα από την θρησκεία τους. Διευθύνει και άλλα τρια κέντρα σε κρατικά σχολεία, το καθένα στεγάζει 1000 μουσουλμάνους πρόσφυγες, άνδρες, γυναίκες, και παιδιά, τα σπίτια των οποίων καταστράφηκαν από βομβαρδισμούς ή βανδαλισμούς.
1. 4.Η φωνή και η στάση της Εκκλησίας:
Το Πατριαρχείο Αντιοχείας και η Ιερά Σύνοδος εξέδωσαν δύο ανακοινώσεις επισημαίνοντας ότι η ελευθερία είναι ιερό δικαίωμα κάθε λαού και ότι η λύση όλων αυτών των συγκρούσεων περνά πρωτίστως από το διάλογο και την αυτοσυγκράτηση, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση για την κατάπαυση του πυρός, τον τερματισμό όλων των ενόπλωνπράξεων, και την επικράτηση της ειρήνης.
Η Ιερά Μητρόπολη Χαλεπίου εξέδωσε με την σειρά Της ανακοίνωση κατά την ίδια κατεύθυνση.
Ον αλέρτ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου