Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Νομοθεσία Εμβολιασμών (Είναι υποχρεωτικά τα Εμβόλια;)

Σημείωση: ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΦΙΛΟ ΙΔΙΩΤΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΚΑΙ ΟΓΚΟΛΟΓΟ ΓΙΑΤΡΟ ΠΟΥ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ (ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΟΥΝ ΕΝ΄ΚΑΙΡΩ). Είμαι ο συντάκτης του άρθρου ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΙΑ ΣΟΥΠΕΡ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ.

 -Ξεκίνησε η καινούργια σχολική χρονιά και όλα τα σχολεία ζητάνε για τα παιδιά του σχολείου το βιβλιάριο εμβολιασμών και φωνάζουν οι διευθυντές των σχολείων (έχοντας άγνοια των κινδύνων) σε όσους γονείς δεν έχουν κάνει τα εμβόλια. Όλοι επικαλούνται τον <<Νόμο>>, αλλά είναι έτσι τα πράγματα όπως τα λένε;


- Καταρχήν όσον αφορά τους κανόνες της δικονομίας η σειρά της νομικής ισχύς είναι η εξής:

    1. ΣΥΝΤΑΓΜΑ
    2. ΝΟΜΟΙ
    3. Προεδρικό Διάταγμα
    4. Υπουργικές Αποφάσεις
    5. Εγκύκλιοι.
Για να βγάλει μία απόφαση ο κάθε Υπουργός ή μία Εγκύκλιος η Πρωτοβάθμια επιτροπή θα πρέπει αυτά να μην αντίκειται στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ και στους ΝΟΜΟΥΣ και Επίσης να δίνει το δικαίωμα ο ΝΟΜΟΣ να ρυθμιστεί το θέμα με εγκύκλιο ή Υπουργική απόφαση. Επίσης κάθε καινούργιος ΝΟΜΟΣ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ.
  
Όσον αφορά τους εμβολιασμούς η νομοθεσία είναι σύνθετη και ένας απλός γονιός δεν μπορεί να ξέρει τι γίνεται.
- Υπάρχει ο ΝΟΜΟΣ Ν. 4053 της 9/15 Ιουνίου 1960 ο οποίος μιλάει για το ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΗΣ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗΣ. ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Ο ΝΟΜΟΘΕΤΗΣ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΩΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ  ΚΗΡΥΧΘΕΙ  ΠΑΝΔΗΜΙΑ. ΑΝ ΟΧΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ. Κατά τον Νομοθέτη λοιπόν το εμβόλιο της Φυματίωσης είναι υποχρεωτικό μόνο στην περίπτωση που κηρύξει το κράτος πανδημία. Έχει κηρύξει το κράτος πανδημία και δεν το ξέρω;
- Η λέξη συνιστώμενα στο βιβλιάριο εμβολιασμών του παιδιού κατά τον νομοθέτη σημαίνει  << προτείνεται>> δεν σημαίνει επιβάλλεται. Συνιστώμενα είναι τα εμβόλια που είναι για τις παιδικές αρρώστιες MMR κλπ επομένως αυτά τα εμβόλια δεν είναι υποχρεωτικά.

- Παρ΄ όλα τα όσα λέει ο νόμος λοιπόν έβγαλαν μία εγκύκλιο η οποία δεν στηρίζεται στην νομοθεσία  που αναφέρει ότι τα εμβόλια είναι υποχρεωτικά. Όμως αναφέρει και το γεγονός ότι αν δεν θέλουν οι γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους διότι φοβούνται τις παρενέργειες αυτών πρέπει να φέρουν χαρτί από γιατρό που να λέει ότι δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν τα παιδιά τους.

Παραθέτω το κείμενο αυτούσιο το οποίο θα το βρείτε εδώ:
Θέμα:Εμβολιασμόςμαθητών 

Με αφορμή ερωτήματα που υποβλήθηκαν στη Δ/νσή μας, σχετικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολίων για την εγγραφή των μαθητών στο Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Σύμφωνα με τις παρ. 2β και 3 β των άρθρων 7 των Π.Δ. 200 & 201/98 (ΦΕΚ 161Α) για την εγγραφή μαθητών στο Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό Σχολείο, 
εκτός των άλλων, απαιτείται και «επίδειξη του βιβλιαρίου υγείας του μαθητή ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, στο οποίο φαίνεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια και η οδοντολογική εξέταση».

Σύμφωνα με το με αριθμ.πρωτ. Υ1/Γ.Π.161682/22-12-2008 έγγραφο της Δ/νσης Δημόσιας Υγιεινής του Υπ. Υγείας & Κοιν. Αλληλεγγύης, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδότησε ότι «είναι υποχρεωτικά όλα εκείνα τα εμβόλια που είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και για αυτό δίνονται 
δωρεάν στα πλαίσια προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Μόνο σε περιπτώσεις ιατρικής αντένδειξης, θα μπορούν οι γονείς να αρνηθούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους».
Οι γονείς που για οποιουσδήποτε άλλους λόγους (προσωπικά δεδομένα και πιθανές παρενέργειες) δεν επιθυμούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους, οφείλουν να προσκομίζουν βεβαίωση ιατρικής αντένδειξης από : α)Περιφερειακά Γενικά Νοσοκομεία, ή β) Δ/νσεις Υγιεινής της οικείας Νομαρχίας, ή γ) Ιατροκοινωνικά Κέντρα, ή δ)Ασφαλιστικούς φορείς, ή ε)ιδιώτες ιατρούς, σύμφωνα με τον κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας Ν.3418/28-11-2005(τ.Α’ ΦΕΚ 287). 
Για τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες κρίνεται απαραίτητη η συνεργασία των Δ/ντών των Σχολικών μονάδων και των Προϊσταμένων των Νηπιαγωγείων με τους ανωτέρω φορείς καθώς και με τους Φορείς Κοινωνικής Στήριξης (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ), προκειμένου να διευκολυνθεί ο εμβολιασμός των μαθητών των ανωτέρω ομάδων. 
Παρακαλούνται οι Δ/ντές των Σχολικών μονάδων και οι Προϊστάμενοι των Νηπιαγωγείων να ενημερωθούν ενυπόγραφα.

Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

- ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ.

- Επίσης σύμφωνα με το κώδικα ιατρικής δεοντολογίας ΝΟΜΟΣ 3418/ 2005 (Τον οποίο θα βρείτε εδώ:

Στο άρθρο 12 αναφέρει τα εξής (καθαρή αντιγραφή):

Άρθρο 12

Συναίνεση του ενημερωμένου ασθενή
1. Ο ιατρός δεν επιτρέπεται να προβεί στην εκτέλεση
οποιασδήποτε ιατρικής πράξης χωρίς την προηγούμενη
συναίνεση του ασθενή.
2. Προϋποθέσεις της έγκυρης συναίνεσης του ασθενή
είναι οι ακόλουθες:
α) Να παρέχεται μετά από πλήρη, σαφή και κατανοητή
ενημέρωση, σύμφωνα με το προηγούμενο άρθρο.
β) Ο ασθενής να έχει ικανότητα για συναίνεση.
αα) Αν ο ασθενής είναι ανήλικος, η συναίνεση δίδε−
ται από αυτούς που ασκούν τη γονική μέριμνα ή έχουν
την επιμέλειά του.

ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΟΥΤΕ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΕΤΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΔΙΟΤΙ Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ.

ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟ, ΑΜΑ ΘΕΣ ΤΑ ΚΑΝΕΙΣ , ΑΛΛΑ Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΣΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΦΟΒΟ.

ΑΝ ΗΤΑΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΘΑ ΤΑ ΕΠΙΒΑΛΛΑΝΕ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ ΟΧΙ ΔΙΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ ΕΤΣΙ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΧΕ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ.

ΕΝΩ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΝΟΜΙΚΗ ΔΟΜΗΣΗ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ  ΣΤΟΝ ΦΟΒΟ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΕΦΟΣΟΝ Ο ΝΟΜΟΘΕΤΗΣ ΣΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΡΝΗΣΗΣ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ.

Βλέπετε πόσο πονηροί είναι;

Ερωτήσεις προς προβληματισμό:
1.    Γιατί αφού κατά τον νομοθέτη δεν είναι υποχρεωτικά τα εμβόλια φοβίζουν τους γονείς με εκφράσεις ότι τα επιβάλλει ο νόμος;
2.    Γιατί οι γιατροί δεν ενημερώνουν τους γονείς ότι δεν μπορούν να τους επιβάλλουν εμβολιασμούς όπως ορίζει ο νομοθέτης;
3.    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΓΝΩΣΗ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΩΝ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΑΠΟ ΑΥΤΑ;
4.    ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΠΡΙΝ ΠΡΟΒΟΥΝ ΣΕ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΑ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ (ΠΛΑΚΑΚΙ) Η ΟΠΟΙΑ ΝΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ισορροπία του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να μειωθούν, όσο αυτό είναι δυνατόν, οι παρενέργειες;
Εγώ από βάθος καρδιάς εύχομαι κανένας γονιός να μην βρεθεί στην δικιά μου θέση .
Ο καθένας ας κάνει ότι τον φωτίσει ο θεός.

ΠΑΝΤΩΣ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ.
ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΠΕΙ ΠΟΛΛΑ.
 http://www.katohika.gr/2012/09/blog-post_9315.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου